Cizrnová pomazánka

Cizrnová pomazánka

Recept na pomazánku z cizrny poslali do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 žáci ze Základní školy při Dětské psychiatrické nemocnici Opařany.

Škola:

Základní škola při Dětské psych. nemocnici – Opařany 160, Opařany, okr. Tábor

Kolektiv:

Jenny

Suroviny:

200 g cizrny
100 g černých oliv (z konzervy)
2 lžíce sušeného droždí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička soli
4 lžíce čerstvých bylinek
šťáva z půlky citronu

Postup:

Cizrnu si předem namočíme do studené vody. Namočenou cizrnu dáme druhý den vařit doměkka. Osolíme až po uvaření. Do misky vložíme vařenou cizrnu (můžeme použít i tu z plechovky) a rozmixujeme. Zvlášť dohladka rozmixujeme černé olivy, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citronu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 cibuli předem osmahnutou dozlatova na lžíci oleje, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, rovnou lžičku soli, 4 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželky, pažitky…). Všechny suroviny smícháme dohromady, dochutíme solí, popř. citronovou šťávou a mažeme na pečivo.

Komentář:

Hlavním cílem této aktivity bylo naučit žáky myslet v širších souvislostech a své vědomosti dokázat prakticky využít v každodenním životě v souladu s principy trvale udržitelného života. K získání těchto poznatků jsme využili jejich vlastní kreativitu – vyhledávání vhodných receptů, vytvoření fotodokumentace, servírování pokrmu, ale i praktických dovedností – odhad finanční náročnosti, nákup surovin, vlastní příprava pokrmu. Dílčími cíli bylo rozvíjet u žáků kreativitu, naučit je komunikovat a spolupracovat ve skupině, pracovat s informacemi, odůvodnit svůj názor a dokázat své vědomosti předat odpovídajícím způsobem mladším spolužákům. Inspirací k přípravě luštěninové pomazánky nám byl rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. V rámci Dne výživy na naší škole jsme se s žáky II. stupně rozhodli připravit pro naše mladší spolužáky ochutnávku zdravější alternativy pomazánky, kterou si mohou připravit doma s maminkou k svačině na druhý den nebo jako lehkou večeři pro celou rodinu.

Fotogalerie:

0
1
2
3
4
5
6
7

Komentář FITKONTO:

K velice pěknému komentáři v této práci není vůbec co dalšího dodávat. Toto se přesně potkává s naším záměrem. Velmi chválíme použité suroviny - cizrna, sušené drožní, olivový olej, pomazánka má zcela jiný charakter než ty na bázi mléčných produktů. Moc krásně nazdobené, Zdravíme všechny členy kolektivu Jenny. 

Články <= =>
FIT DOBROTY 2017 pravidlaFIT DOBROTY 2017 pravidla

Pravidla soutěže pro školní kolektivy - FIT DOBROTY z našeho kraje 2017...
Podzim v zahraděPodzim v zahradě

Malí zahradníci se na podzim ze zahrádky radují! Nastává SKLIZEŇ, užíváme si podzimních barev, tvarů i vůní.....
Proč vybírat ty naše...Proč vybírat ty naše...

Také vás zaskočilo, že některé potraviny, zelenina či ovoce, které u nás pěstujeme a kterým se u nás daří, putuje na regály o...
Zavařujeme řepuZavařujeme řepu

...
Soutěž FIT DOBROTYSoutěž FIT DOBROTY

Na podzim 2017 uspořádala LAKTEA, o.p.s., soutěž FIT DOBROTY. Hlavním cílem bylo probudit v žácích zájem o problematiku lokálníc...
Prosincový výlet do HortimuProsincový výlet do Hortimu

5. prosince 2017 se na exkurzi do firmy Hortim vydali žáci ze základní školy v Nikolčicích...
Exkurze v Toulcově dvoře Exkurze v Toulcově dvoře

Ve čtvrtek 5. 10. 2017 se na exkurzi do střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr vypravili žáci Základní školy Jakutská v Praze...
Polévka z červené čočkyPolévka z červené čočky

Červená čočka má velmi jemnou chuť, používá se jako příloha, přidává se do salátů a je výborným základem polévek...
Mexický hrnecMexický hrnec

Tato zeleninová polévka s hovězím masem a fazolemi vychází z klasického mexického receptu na „chilli con carne“. Je trochu jiná...
Italská tomatová polévkaItalská tomatová polévka

Italská tomatová polévka se od naší rajské polévky výrazně liší. Není tak sladká a není v ní žádná zavářka. Nicméně i...
Hrachová polévkaHrachová polévka

Mezi luštěninovými polévkami zaujímá klasická hrachovka jednoznačně první místo. Mají ji rádi děti i dospělí...
Francouzská cibulačkaFrancouzská cibulačka

Tradiční francouzská cibulačka je vyhlášená prakticky na celém světě. A uvařit si ji můžeš i ty!...
Dýňová polévkaDýňová polévka

Víte, že z dýní se vyrábějí nejen úžasné ozdoby na Halloween, ale také se z nich vaří vynikající polévka?...
Drožďová polévkaDrožďová polévka

Polévka z droždí většinu lidí moc neláká, ale kdo ji jednou ochutná, zařadí tuto polévku do svého stálého kuchařského reper...
Česnekový krémČesnekový krém

Luxusnější varianta obyčejné česnečky – česnekový krém – se ve vybraných restauracích stala doslova hitem. Není divu: chut...
Česká bramboračkaČeská bramboračka

Českou bramboračku nenahradí žádná z drahých polévek, kterými se chlubí kuchaři světových jmen. Nádherně voní a báječně c...
Exkurze v HortimuExkurze v Hortimu

24. října 2017 se na ekurzi do firmy Hortim vydali žáci ZŠ J. A. Komenského a MŠ Brno...
Výlet na farmu KozodojVýlet na farmu Kozodoj

26.6.2017 se na farmu Kozodoj vypravili žáci druhého stupně Základní školy Pernink...
Návštěva Dýňového světaNávštěva Dýňového světa

6. 10. 2017 se do Dýňového světa vypravili žádi Základní školy v Čáslavi...
Výlet do světa dýníVýlet do světa dýní

Začátkem října 2017 se žáci Přípravné třídy a 4.A Základní školy v Havlíčkově Brodě vypravili do království plného dýn...
Výherci v soutěži Kouzelné VánoceVýherci v soutěži Kouzelné Vánoce

Zde najdete přehled výherců v soutěži Kouzelné Vánoce...
Výhry v soutěži Kouzelné VánoceVýhry v soutěži Kouzelné Vánoce

Zde najdete přehled výher v jednotlivých týdnech v soutěži Kouzelné Vánoce včetně obrázků...
Pravidla soutěže Kouzelné VánocePravidla soutěže Kouzelné Vánoce

Pravidla soutěže a přehled výher Kouzelné Vánoce 2017...
Exkurze do sadůExkurze do sadů

21. 9. 2017 se na exkurzi do Ekofruktu vydali žáci Střední školy a Základní školy Beroun...
Výlet do Pohankového mlýnaVýlet do Pohankového mlýna

Ve čtvrtek 16.června 2017 se na návštěvu Pohankového mlýna Šmajstrla vypravily děti ze Základní školy Bernartice...
FazoleFazole

Fazole jsou semena rostliny zvané fazol – známo je asi 50 druhů fazolů, některé se pěstují jako luštěnina po celém světě.....
Hrách a hrachové luskyHrách a hrachové lusky

Hrách setý se pěstuje zejména kvůli semenům, a to nejen na polích, ale také na zahrádkách, a tak jsi možná už hrášek měl/a m...
CizrnaCizrna

Cizrna patří k nejvýznamnějším luštěninám, říká se jí také římský hrách. Její semena jsou kulovitá, připomínají menš...
ČočkaČočka

V mnoha částech světa je čočka důležitou součástí stravy. Drobná semena jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerální látky...
SójaSója

Mezi luštěninami má výsadní postavení a i u nás se stala velmi oblíbenou potravinou.....

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje Laktea, o.p.s., realizátor programů Ovoce do škol a Školní mléko v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit, váhy a výšky, skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO a databáze výrobců potravin na regionální bázi, kteří se nebrání formátu š...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorStabilo
Víš co jíš teensTetra PakSparkysUHUTESCOMA
Informační centrum bezpečnosti potravinHortimBI ZONES, s.r.o.