Brokolicový krém | Brokolicový krémBrokolice je moderní zelenina, oblíbená zvlášť mezi mladými lidmi. Má ještě více vitamínů a nerostných látek než květák. Vařená v páře či ve vodě a politá máslem je velice lahodná. A tak není divu, že si mimořádnou oblibu získal ve světových kuchyních i brokolicový krém. Pro kolik osob: 4 - 6 Co budeš potřebovat:
1 střední brokolice 1 kostka zeleninového bujónu Natur nebo Bio 1 větší cibule 1 smetana ke šlehání 2 lžíce másla 3 lžíce hladké mouky pepř, sůl, špetka muškátového květu
Jak na to: V hrnci podus na másle nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidej mouku a udělej světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalij studenou vodou, metličkou pořádně rozšlehej a přiveď k varu. Pak přidej kostku bujónu a na růžičky nakrájenou brokolici. Vař bez pokličky, a když je brokolice téměř měkká (asi po 5 minutách), odeber pár růžiček a dej si je stranou. Pak polévku rozmixuj ponorným mixérem dohladka a povař asi 5 minut. Nakonec přidej smetanu a dochuť pepřem, solí a muškátovým květem. Starší rohlíky nakrájej na kostičky (krutóny) a zasucha opeč v troubě dokřupava. Do talířů přidej každému trochu růžiček brokolice a krutóny. FIT varianta - pokud chceme připravit kaloricky odlehčenou verzi - nepoužijeme smetanu a podáváme bez krutónů
|