Cizrnová s červenou řepou | Cizrnová s červenou řepouKolektiv žáků 8. a 9. třídy Základní školy v Ostravě Hrabůvce v soutěži Fit pomazánka 2016 zaujal pomazánkou, jejíž hlavní surovinou byla cizrna a červená řepa. Škola:Základní škola OSTRAVA – HRABŮVKA – U Haldy 66, Ostrava - Hrabůvka Kolektiv:kolektiv žáků 8. a 9. ročníku Suroviny:100 g cizrny Postup:Večer namočenou cizrnu uvaříme v čisté vodě. Rozkrojenou červenou řepu uvaříme doměkka a necháme ji vychladnout. Oloupeme cibuli a česnek, pokrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji dozlatova. Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a spolu s cizrnou, solí, osmaženou cibulkou a česnekem, směsí koření a citronovou šťávou rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Pomazánku podáváme na celozrnné bagetě, dozdobíme kolečky oliv, petrželkou a naklíčeným mungem. Komentář:K přípravě pomazánky jsme využili kombinaci netradičních, zdravých surovin – řepy a cizrny. Za zajímavou považujeme vůni kardamomu a lehounce nakyslý tón díky citronové šťávě. V kombinaci se slaností oliv je chuť lahodná. Fotogalerie:Komentář FITKONTO:Toto je opravdu zajímavá verze pomazánky z červené řepy, protože jste k ní místo mléčné složky (tvaroh, lučina, cottage, pomazánkové máslo...) použili jako zdroj bílkovin cirznu. Je to pochopitelně pracnější, ale pestrost stravy je velmi podstatná, takže chválíme za tento tip. Také se nám líbí zmiňované zajímavé koření – koriand a kardomon se zahřívajícím efektem pro naše trávení a podporou metabolismu. Vynikají jsou i naklíčené fazole mungo. Moc doporučujeme čtenářům našich stránek vyzkoušet! |