Dýńová pomazánka s jablky a domácí chléb | Dýńová pomazánka s jablky a domácí chlébŽáci ze Základní školy Neratovice připravili do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 dýňovou pomazánku s jablky a navíc upekli domácí chléb. Škola:Základní škola NERATOVICE – Byškovická 85, Neratovice, okr. Mělník Kolektiv:Kuchtíci – šikulové Suroviny:menší dýně Hokkaido (asi 0,75 kg) Postup:Dýni Hokkaido a jablka důkladně umyjeme. Dýni nakrájíme na čtvrtky a zbavíme dužiny a jadérek. Pak rozkrájíme na drobnější kousky (měsíčky) a dáme na plech s pečicím papírem. Rozkrájíme na čtvrtky i jablka, vykrojíme jádřince a poklademe také na plech. Trochu osolíme, pokapeme olivovým olejem, přidáme snítku čerstvého nebo trochu sušeného tymiánu a dáme péct do předehřáté trouby zapnuté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut. Komentář:Na pomazánku jsme využili většinu surovin, které jsme si vypěstovali a sklidili na naší školní zahradě: dýni, jablka, cibuli, vlašské ořechy, tymián. Koupili jsme jenom citrón, Lučinu a olivový olej. Také jsme nakoupili lněná semínka na domácí chléb, kmín, kostku droždí a 1 kg hladké mouky. Finanční náklady byly minimální a pochutnali jsme si na zdravé svačince. Dobrou chuť! Fotogalerie:Komentář FITKONTO:Vynikající pomazánka do podzimních a zimních dní. Pečení dodá potravinám energii, kterou naše zažívání přes zimu ocení – v tomto čase se potřebujeme ohřívat a ne ochlazovat. Jsme moc rádi, že většina surovin byla přímo vypěstovaná na školní zahradě – to je cesta, kterou se ubírá čím dál více škol. Děkujeme i za recept na chléb. Zdravíme a gratulujeme k výhře.
–
|