Cizrna | CizrnaCizrna patří k nejvýznamnějším luštěninám, říká se jí také římský hrách. Její semena jsou kulovitá, připomínají menší kuličky. Na světě je známo asi 43 druhů cizrny, některé rostou dokonce jako plané rostliny: Největším producentem je Indie, ale pěstuje se také na Blízkém Východě, v Africe, Mexiku... Cizrna obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů skupiny B a minerálních látek jako je fosfor, selen, mangan, železo, zinek, měď, hořčík a vápník. Díky svému složení je velmi zdravá, příznivě ovlivňuje buňky celého těla, podporuje správnou funkci srdeční činnosti, posiluje nervový systém atp. Chuť cizrny je podobná žlutému hrachu a používá se v teplé i studené kuchyni. Připravují se z ní husté polévky, směsi se zeleninou, saláty a pomazánky, tzv. hummus. Cizrnu lze ale také opékat a podávat místo křupek či oříšků... Před vařením je nutné nechat cizrnu máčet a nabobtnat, lze ji ale koupit i sterilovanou v plechovkách či sklenicích. Pak stačí jen obal otevřít a cizrna je okamžitě připravena ke konzumaci. Vynikající je také naklíčená cizrna (návod na klíčení luštěnin najdeš zde), ta se přídává do salátů, můžeš ji jíst samotnou nebo jako přílohu k jídlu. |