LevanduleLevandule lékařská je jednou z nejvoňavějších rostlin. Její latinský název lavare v překladu znamená mýt se. Krajové a lidové označení levandule bývá dulenka nebo devandule. Od doby, co se rozšířila do celého světa, se levandule využívá nejen ve farmacii a kosmetice, ale i v kuchyni. Věří se, že pokud si dáte pytlíček s levandulí v noci pod polštář, budete mít klidný spánek.
Zdravotní přínos Levandule je známa pro své uklidňující účinky; pomáhá v boji proti stresu, únavě či depresím. Příznivě ovlivňuje prokrvení kůže, snižuje krevní tlak, pomáhá při bolestech žaludku, ale i při nachlazení. Velmi prospěšná je při podrážděnosti, bolestech hlavy, nespavosti či nervozitě, ať už jako odvar, masážní olej nebo koupel. Proto se přidává spolu s třezalkou, meduňkou a chmelovými šišticemi do směsí pro dobrý a klidný spánek. Čajový výluh z levandule se užívá při žaludečních potížích nebo křečích, mast z levandule pomáhá při revmatismu. Levandule je i složkou krémů na léčbu popálenin, zánětů kůže, na různé typy ekzémů a na lupénku.
Původ Domovinou levandule je Středomoří. Je typickou rostlinou Toskánska a Provence. Krásná vonící modrofialová levandulová pole najdeme také v Bulharsku, Chorvatsku, na severu Afriky, ale i v Austrálii, na Novém Zélandu a v Indii. První zmínka o levanduli jako léku na bolest hlavy, krku a na ošetřování otevřených ran je z roku 77 našeho letopočtu. Starověcí Egypťané levanduli přidávali do mýdel, parfémů a zřejmě ji používali i na balzamování. Řekové a Římané si ve starověku připravovali z levandule vonné lázně a používali ji i na provonění svých postelí. Zároveň levandulí čistili vzduch v místnosti, kde se zdržovali nemocní. Ve středověku lidé věřili, že svou intenzivní vůní dokáže vyhnat démony. Olej z levandule používali i jako lék proti moru. V 17.-18. století si každá správná dáma do koupele přidávala léčivou levanduli, která prý působila pozitivně na zachování mládí a svěžesti.
Pěstování V současnosti je známo více než 35 druhů levandulí. U nás se nejvíce pěstuje levandule lékařská, která je schopna růst prakticky všude, jak ve volné půdě, tak v truhlících na balkóně. Dobře se množí semeny i řízky. Ideální je pro ni písčitá, prostupná a především neutrální či zásaditá půda. Substrát by měl být lehký a nemusí mít mnoho živin. Snáší dobře suchá období, ale nesnese přemokření. Svědčí jí přímé slunce. Čím více slunce, tím více voní. Chceme-li si levanduli usušit, seřezáváme ji v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ji ve svazcích hlavou dolu. Důležité pro pěstování je pravidelné stříhání, minimálně jednou až dvakrát ročně, buď po odkvětu, nebo už v březnu. V zahradě levandule odpuzuje mravence, ale i listové mšice, někdy se doporučuje její výsadba mezi růžemi.
Využití Květy levandule jsou ke kořenění příliš voňavé, proto se používají hlavně listy. Chuťově je lze přirovnat k rozmarýnu, tymiánu nebo mátě. Přidávají se ke skopové pečeni, dušenému masu, zvěřině, rybám a rybím polévkám, salátům, zelenině. V kuchyni levanduli využívají hlavně ve Francii, Španělsku, Itálii. Spolu s tymiánem, šalvějí, bazalkou a fenyklem je součástí provensálského koření. K ochucování salátů, omáček a marinád se používá levandulový ocet. Oblíbený je i levandulový med. Čerstvé květy lze také kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávat je do marmelád. Velký význam má levandule v aromaterapii. Vdechování její vůně uklidňuje, zahání depresi a navodí příjemné usínání. Sáčky se sušenou levandulí umísťujeme do šatníků a do skříní a spíží jako prevenci proti molům. Výtažky z levandule bývají jednou ze složek různých parfémů a aromatických směsí v parfumerii. Svazky sušených květů jsou krásnou dekorací a zároveň osvěžují vzduch. Pálením větviček levandule se dá provonět, ale i dezinfikovat prostor.
Recept Voňavá bábovka V míse utřete 4 celá vejce s 200 g másla a 150 g cukru krupice, přidejte 1 vanilkový cukr a 250 g měkkého tučného tvarohu, 300 g mouky (polovinu hladké, polovinu polohrubé), půl prášku do pečiva a levandulové kvítky z 15 stonků levandule. Pořádně promíchejte. Pak těsto nalejte do formy vymazané a vysypané hrubou moukou. Pečte asi 45–50 minut při 180–200 °C.
|