Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice. ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Uživatelé služeb ICBP dostávají ověřené a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin, tj. od farmy až po konečného spotřebitele. Vedle problematiky bezpečnosti (nezávadnosti) potravin se ICBP zaměřuje na otázky výživy obyvatel s cílem dosáhnout zlepšení zdravotního stavu populace v ČR.

Informační centrum bezpečnosti potravin zajišťuje:

1) Internetové stránky a aplikace

Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktuální informace o možném riziku z potravin, hygieně při manipulaci s potravinami, ale i informace z oblasti výživových doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, tj. po zaregistrování je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí. Rychlé informace o závadných potravinách na českém trhu Prostřednictvím internetových stránek bezpecnostpotravin.cz se uživatelé mohou zaregistrovat k elektronickému zasílání zpráv o závadných potravinách, které v tržní síti zachytily dozorové orgány. Další informace (i k hromadným registracím) na e-mailové adrese olaf.deutsch@mze.cz nebo na telefonním čísle 221 81 2361,  607 886 278.

A-Z slovník bezpečnosti potravin A-Z slovník bezpečnosti potravin objasňuje základní termíny z  problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z internetových stránek bezpecnostpotravin.cz. Vstup do A-Z slovníku zde.

Internetové stránky viscojis.cz Internetové stránky viscojis.cz  jsou primárně určeny spotřebitelům. Na jejich tvorbě se podílejí odborníci z rezortu ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství, a to ve spolupráci s odborníky z České zemědělské univerzity. Uvedené stránky poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.

Součástí webových stránek je aplikace, která je přímo vázaná na výukový program pro pedagogy 2. stupně ZŠ "Výživa ve výchově ke zdraví"              a pracovní sešity, které jsou určené  pro žáky osmých a devátých tříd ZŠ.

Internetové stránky foodsafety.cz Internetové stránky foodsafety.cz jsou určeny zahraničním uživatelům. Poskytují jim informace o tom, jak funguje v České republice systém zabezpečení nezávadných potravin. Uživatelé ze zahraničí mají k dispozici vybrané překlady tiskových zpráv dozorových orgánů a kontakty na organizace, které jsou součástí systému bezpečnosti potravin v ČR. Dostávají rovněž informace z koordinačního místa (Focal Point) pro technickou a vědeckou spolupráci s EFSA.

2) Vzdělávací aktivity a přednášková činnost ICBP

Výukové programy pro děti předškolního věku a 1. stupně ZŠ Výukové programy vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“. Od roku 2011 programy volně čerpají i z programu „Výživa ve výchově ke zdraví“. Na realizaci zábavných programů pro děti se podílejí Sdružení Tereza a hudební skupina Vanda a Standa. Programy jsou nabízeny zdarma pouze předškolním zařízením a 1. stupni ZŠ.

Přednášky pro žáky 2. stupně ZŠ Cílem přednáškové činnosti je představit nový produkt ICBP pro děti a pedagogy 2. stupně ZŠ. Téma bezplatných přednášek je sestaveno podle osnovy nového výukového programu pro pedagogy 2. stupně („Výživa ve výchově ke zdraví“). V rámci přednášky vedené jedním nebo dvěma odbornými lektory jsou probírána témata týkající se problematiky zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků, alimentárních onemocnění.

Přednášky pro dospělé spotřebitele ICBP realizuje v omezené míře i přednášky pro dospělé spotřebitele a studenty středních škol. Cílem přednášek je poskytnout informace o fungování systému bezpečnosti potravin v ČR. Přednášky pro spotřebitele jsou plně hrazeny z prostředků MZe.

Hlavní témata přednášek: – Systém bezpečnosti potravin – Činnost Informačního centra bezpečnosti potravin (jak získat informace) – Prevence onemocnění z potravin, zdravá výživa

Výukový program pro resort MŠMTVýživa ve výchově ke zdraví“ Výukový program byl vypracován ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK a je určen pro pedagogy a žáky 2. stupně ZŠ. Cílem programu je nabídnou rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku žáků 2. stupně ZŠ, který vychází pouze z ověřených informačních zdrojů. Samotný program je rozdělen na šest  základních témat:

Živiny  a voda
Výživová doporučení
Výživa a nemoci
Nákazy z potravin a jejich prevence                                                                                                
Otravy z jídla                                                                                         
Potravinová bezpečnost

Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat požadované téma. Ke každé kapitole je  připraven k volnému stažení pracovní sešit pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, který  slouží k procvičení probrané kapitoly. Výukový program a pracovní sešity jsou  k dispozici  na hlavní stránce webových stránek viscojis.cz/teens.

Další vzdělávací akce pro spotřebitele ICBP realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, na kterých spotřebitelé získávají podrobné informace k dané problematice. Součástí tzv. Dnů bezpečnosti potravin jsou nejenom přednášky, ale i realizace výše uvedených programů pro děti, popřípadě i rozdávání materiálů z produkce ICBP. Aktivity ICBP se realizují pouze na akcích nekomerčního charakteru, např. pro školská zařízení, zdravá města, Státní zdravotní ústav - regionální pracoviště podpory zdraví apod. Další informace ke vzdělávacím  aktivitám ICBP získáte u Olafa Deutsche (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz).

3) Tiskový materiál ICBP

Propagační materiály a publikace ICBP poskytuje veřejnosti řadu vzdělávacích materiálů – publikací, letáků a příruček. Publikace jsou k dispozici v elektronické verzi zde.  Označené materiály lze získat v omezeném množství v tištěné formě, a to přímo na adrese MZe, Těšnov 17, Praha 1 nebo poštou na vyžádání (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz). Všechny publikace jsou k dispozici zdarma, včetně úhrady poštovného.  

 

Články <= =>
Jak poznám BIO?Jak poznám BIO?

Pokud výrobce použije na obalu potraviny, kterou vyrobil slovo BIO, musí být schopen dokázat, že původ tohoto výrobku je z ekologick...
Pěstování rostlin v bio zemědělstvíPěstování rostlin v bio zemědělství

Základem pěstování rostlin v ekologickém zemědělství je zdravá půda.....
Tabulka Moje jídlo ke staženíTabulka Moje jídlo ke stažení

Pro tvoji lepší představu: porce = množství jídla velké jako je tvoje pěst...
Prázdninová inspirace aneb jak zahnat nuduPrázdninová inspirace aneb jak zahnat nudu

Když v létě prší, kamarádi odjedou k babičkám nebo se nudíš a nevíš co dělat, zkus něco docela jiného než obvykle. Zkus z ko...
Exkurze ve výrobě bioproduktůExkurze ve výrobě bioproduktů

Ve čtvrtek 15. června 2017 pozvalo FIT KONTO na exkurzi do firmy Pro-bio děti ze Základní školy Kunvald...
Exkurze ve firmě Pro-bioExkurze ve firmě Pro-bio

22. 6. 2017 se osmáci ZŠ Rýmařov vydali do firmy Pro-bio...
Do mlýna za pohankouDo mlýna za pohankou

...
Návštěva u výrobce biopotravinNávštěva u výrobce biopotravin

8.června 2017 se čtvrťáci ze Základní školy Žamberk vydali na exkurzi do firmy Pro-bio...
Za vůní chleba na KozodojZa vůní chleba na Kozodoj

V pátek 16. 6. 2017 se na návštěvu ekologické farmy Kozodoj vydali žáci ze Základní školy Březová u Sokolova...
Návštěva ve firmě Pro-bioNávštěva ve firmě Pro-bio

1. 6. 2017 se na výlet do společnosti PRO-BIO Staré Město vydali žáci 2.–5. ročníku Základní školy Bystřec...
Exkurze v Pohankovém mlýněExkurze v Pohankovém mlýně

Poslední květnový den pozvalo FIT KONTO na návštěvu Pohankového mlýna Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm žáky 5. a 6. roč...
Pohankový mlýn ŠmajstrlaPohankový mlýn Šmajstrla

V Pohankovém mlýně na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm zpracovávají pohanku, tradičním mechanickým způsobem, již od roku 18...
PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o.PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o.

Dodavatel biopotravin, vlastník dvou samostatných ekologických farem a provozovatel tří bio mlýnů. Firma PRO-BIO se od svého počát...
Jaro v zahraděJaro v zahradě

Jaro je období roku, kdy se příroda probouzí po zimním odpočinku.....
Výherci v soutěži Jaro v zahraděVýherci v soutěži Jaro v zahradě

V tomto článku najdete přehledy výherců v soutěži Jaro v zahradě...
Výhry v soutěži Jaro v zahraděVýhry v soutěži Jaro v zahradě

V tomto článku jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené anketní otázky...
Pravidla soutěže Jaro v zahraděPravidla soutěže Jaro v zahradě

Soutěž Jaro v zahradě (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 3. 4. 2017 0:00 do 28. 5. 2017 23:59. Akci...
BystrouškaBystrouška

Při přípravě pomazánky přihlášené do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 použily děti ze Základní školy Brigádníků v Praze 10 tva...
Celerová s kešu oříškyCelerová s kešu oříšky

Pomazánku s kešu oříšky přihlásil do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 kroužek zdravé výživy ze Základní školy Velká Bíteš...
Pavoučí mlsáníPavoučí mlsání

Pomazánku s názvem "Pavoučí mlsání" přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 děti ze Základní školy Krahulčí - podávaly ji...
Pažitková pomazánkaPažitková pomazánka

Pomazánku přihlášenou do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 si děti ze základní a praktické školy v Českém Brodě vymyslely a připrav...
OvocnáOvocná

Děti ze základní a praktické školy v Českém Brodě přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 pomazánku připravenou z lučiny a...
Avokádová pomazánkaAvokádová pomazánka

Pomazánku z tvarohu a avokáda přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 děti ze Základní školy Javornice...
Pomazánka z červené čočkyPomazánka z červené čočky

Děti ze Základní školy při Dětské psychiatrické nemocnici Opařany přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 recept na čočkovo...
Cizrnová pomazánkaCizrnová pomazánka

Recept na pomazánku z cizrny poslali do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 žáci ze Základní školy při Dětské psychiatrické nemocnici Op...
Cuketová pomazánka s česnekem a pažitkouCuketová pomazánka s česnekem a pažitkou

Žáci ze základní školy v Rakovníku připravili do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 vynikající pomazánku z cukety...
Ovocná pomazánka s chia semínkyOvocná pomazánka s chia semínky

Děti ze Základní školy Šenov přihlásili do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 pomazánku plnou ovoce a chia semínek...
Ognam pomazánkaOgnam pomazánka

Pomazánka z manga a tvarohu připravili do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 žáci Základní školy Šenov...
Mrkvovo-celerová pomazánkaMrkvovo-celerová pomazánka

Pomazánku plnou vitaminů přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 děti ze Základní školy Praha 9 Hloubětín...
Nejčastější mýty o biopotravináchNejčastější mýty o biopotravinách

Přečtete si nejčastější chybná prohlášení, které se o ekologickém zemědělství a biopotravinách šíří...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje Laktea, o.p.s., realizátor programů Ovoce do škol a Školní mléko v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit, váhy a výšky, skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO a databáze výrobců potravin na regionální bázi, kteří se nebrání formátu š...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorStabilo
Víš co jíš teensTetra PakSparkysUHUTESCOMA
Informační centrum bezpečnosti potravinHortimBI ZONES, s.r.o.