Maso, ryby, vejce a luštěniny | Maso, ryby, vejce a luštěninyMaso představuje čerstvé nebo upravené části kosterního svalstva teplokrevných zvířat. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, tuk, cholesterol, sůl, je zdrojem železa a zinku a řady vitaminů. Maso se dělí podle toho, z jaké části zvířete je, jestli je z domácích nebo divokých zvířat a k čemu je nejvhodnější (po zpracování mívá také jinou chuť). Ke konzumaci nejčastěji používáme maso hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, rybí, koňské, kozí a zvěřinu. Více o mase najdeš zde. Aby maso bylo vhodné ke konzumaci nejčastěji se tepelně upravuje – vaří se, dusí, peče, smaží, zapéká a griluje. Z masa se ale také vyrábějí uzeniny – šunka, salámy apod. Co je maso ve tvém jídelníčku? TIP: Pokud přemýšlíš, jaké maso zvládneš uvařit, určitě začni kuřecím – je jemné, nemá výraznou chuť a dá se celkem snadno upravit na mnoho způsobů. Jeho výhodou je rychlá příprava. Zkus ho například nakrájet na kousky a péct na pánvi s cibulkou. K tomu pak stačí jen zeleninový salát a kousek chleba – uvidíš, jak se budou strávníci olizovat. Drůbež je domácí ptactvo chované pro maso – kuřata, slepice, kachny a husy, kohouti, krůty, krocani a perličky. Pro lidskou výživu je velmi vhodné maso kuřecí a krůtí, neboť obsahuje málo tuku a velmi hodnotné bílkoviny. Z hlediska zdravé výživy by se při konzumaci měla z masa odstranit kůže, která obsahuje hodně cholesterolu. Ryby Ryby dělíme na sladkovodní (kapři, líni, okouni, štiky, pstruzi, candáti, lososi a grundle) a na mořské (sledi, šproty, sardele, sardinky, tresky, makrely, tuňáci a žraloci – to nejsou ryby, ale paryby). Mořské ryby obsahují ve srovnání se sladkovodními mnohonásobně vyšší množství jodu. TIP: Ve vnitrozemských potravinách je jodu velmi málo, proto by měly mořské ryby být pravidelně zařazovány do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Nebo si přidat do stravy mořské řasy.
Jsou výživově velmi přínosná. Vajíčka jsou bohatá na esenciální živiny – bílkoviny, tuky, vápník a železo. U slepičích vajec připadá okolo 10 % váhy na skořápku, 60 % na bílek a 30 % na žloutek. Žloutek obsahuje z poloviny vodu, čtvrtinu bílkovin, třetinu tuku a malé množství sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Obsahuje různé množství cholesterolu, podle toho, zda jde o slepici domácí z dvorku, nebo z průmyslového chovu. Bílek tvoří největší část každého vajíčka, je složen z kvalitních bílkovin a vody. Kolik vajec můžeš sníst? TIP: Stravitelnost vajec je dána jejich kuchařskou úpravou, vařená vejce jsou lépe stravitelná než smažená, nejhůře stravitelná jsou vejce syrová. Nedostatečně tepelně upravené vejce může způsobit průjem, stejně jako může nedostatečná hygiena rukou vést k přenesení bakterií z povrchu vajíčka do jídla a ke vzniku salmonelózy (akutní průjmové bakteriální onemocnění). Proto je bezpečnější před konzumací vejce vařit – bakterie z povrchu se zničí. Pokud rozbíjíš syrová vajíčka, tak nejen pečlivě umyj povrch vajíčka, ale také si pečlivě umyj ruce, než budeš v přípravě jídla pokračovat.
Luštěniny jsou významnou součástí zdravé výživy, jsou dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. Luštěniny obsahují málo tuků (s výjimkou sóji, která jich má až 20 %), jsou bohaté na složité sacharidy (škroby), které neumíme všechny využít. Díky tomu se dostávají do prostředí tlustého střeva, kde poskytují potravu (jsou prebiotikum) pro prospěšné bakterie. Ty jsou pak schopné produkovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro střevní buňky, ale především – zvyšují vstřebávání minerálních látek, podporují hubnutí, chrání před onemocněním tlustého střeva. Co jsou luštěniny ve tvém jídelníčku?
|