Maso, ryby, vejce a luštěniny

Maso, ryby, vejce a luštěniny

Maso představuje čerstvé nebo upravené části kosterního svalstva teplokrevných zvířat. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, tuk, cholesterol, sůl, je zdrojem železa a zinku a řady vitaminů. Maso se dělí podle toho, z jaké části zvířete je, jestli je z domácích nebo divokých zvířat a k čemu je nejvhodnější (po zpracování mívá také jinou chuť). Ke konzumaci nejčastěji používáme maso hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, rybí, koňské, kozí a zvěřinu. Více o mase najdeš zde. Aby maso bylo vhodné ke konzumaci nejčastěji se tepelně upravuje – vaří se, dusí, peče, smaží, zapéká a griluje. Z masa se ale také vyrábějí uzeniny – šunka, salámy apod.

Co je maso ve tvém jídelníčku?
Různé druhy masa, které ti připraví maminka nebo je dostaneš jako součást jídel ve školní jídelně. Ale také salám, šunka, rybí konzerva (např. tuňák, sardinky), rybí filé...

TIP: Pokud přemýšlíš, jaké maso zvládneš uvařit, určitě začni kuřecím – je jemné, nemá výraznou chuť a dá se celkem snadno upravit na mnoho způsobů. Jeho výhodou je rychlá příprava. Zkus ho například nakrájet na kousky a péct na pánvi s cibulkou. K tomu pak stačí jen zeleninový salát a kousek chleba – uvidíš, jak se budou strávníci olizovat.

Drůbež je domácí ptactvo chované pro maso – kuřata, slepice, kachny a husy, kohouti, krůty, krocani a perličky. Pro lidskou výživu je velmi vhodné maso kuřecí a krůtí, neboť obsahuje málo tuku a velmi hodnotné bílkoviny. Z hlediska zdravé výživy by se při konzumaci měla z masa odstranit kůže, která obsahuje hodně cholesterolu.

Ryby
Rybí maso je vítanou součástí jídelníčku, jeho vysoká dietetická hodnota je dána vyšším podílem stravitelných bílkovin, příznivým složením tuku, vysokým obsahem vitaminů A, D a E, jemností svalových vláken a vysokým obsahem minerálních látek. U mořských ryb platí čím tučnější, tím lepší. Tuk totiž obsahuje zvláštní nenasycené mastné kyseliny, které se uplatňují v ochraně srdce a cév, kterou vedou krev, jde o tzv. prevenci kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy.

Ryby dělíme na sladkovodní (kapři, líni, okouni, štiky, pstruzi, candáti, lososi a grundle) a na mořské (sledi, šproty, sardele, sardinky, tresky, makrely, tuňáci a žraloci – to nejsou ryby, ale paryby). Mořské ryby obsahují ve srovnání se sladkovodními mnohonásobně vyšší množství jodu.

TIP: Ve vnitrozemských potravinách je jodu velmi málo, proto by měly mořské ryby být pravidelně zařazovány do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Nebo si přidat do stravy mořské řasy.


Vejce

Vajíčka patří k základním surovinám používaným v kuchyni a jsou nedílnou součástí naší výživy.

Jsou výživově velmi přínosná. Vajíčka jsou bohatá na esenciální živiny – bílkoviny, tuky, vápník a železo.

U slepičích vajec připadá okolo 10 % váhy na skořápku, 60 % na bílek a 30 % na žloutek. Žloutek obsahuje z poloviny vodu, čtvrtinu bílkovin, třetinu tuku a malé množství sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Obsahuje různé množství cholesterolu, podle toho, zda jde o slepici domácí z dvorku, nebo z průmyslového chovu. Bílek tvoří největší část každého vajíčka, je složen z kvalitních bílkovin a vody.

Kolik vajec můžeš sníst?
Doporučené množství vajec je 3 až 5 kusů za týden. Nejedná se ale jen o přímou konzumaci vajec – vejce jsou obsažena i v pečivu, těstovinách apod. Musíš tedy počítat nejen vajíčko natvrdo, ale i bábovku.

TIP: Stravitelnost vajec je dána jejich kuchařskou úpravou, vařená vejce jsou lépe stravitelná než smažená, nejhůře stravitelná jsou vejce syrová. Nedostatečně tepelně upravené vejce může způsobit průjem, stejně jako může nedostatečná hygiena rukou vést k přenesení bakterií z povrchu vajíčka do jídla a ke vzniku salmonelózy (akutní průjmové bakteriální onemocnění). Proto je bezpečnější před konzumací vejce vařit – bakterie z povrchu se zničí. Pokud rozbíjíš syrová vajíčka, tak nejen pečlivě umyj povrch vajíčka, ale také si pečlivě umyj ruce, než budeš v přípravě jídla pokračovat.


Luštěniny

To jsou zralá, suchá semena luskovin. Jsou tvrdá, a proto se před konzumací musí nejprve několik hodin namáčet, a pak určitou dobu vařit (Jak správně luštěniny vařit najdeš zde). Ale konzumují se také nezralé plody luskovin (lusky), ty ale zařazujeme do zeleniny. Mezi nejběžnější luštěniny patří hrách, čočka, fazole a sója.

Luštěniny jsou významnou součástí zdravé výživy, jsou dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. Luštěniny obsahují málo tuků (s výjimkou sóji, která jich má až 20 %), jsou bohaté na složité sacharidy (škroby), které neumíme všechny využít. Díky tomu se dostávají do prostředí tlustého střeva, kde poskytují potravu (jsou prebiotikum) pro prospěšné bakterie. Ty jsou pak schopné produkovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro střevní buňky, ale především – zvyšují vstřebávání minerálních látek, podporují hubnutí, chrání před onemocněním tlustého střeva.

Co jsou luštěniny ve tvém jídelníčku?
Uvařená čočka, hrách – pro začátečníky loupaný a půlený, fazole – velmi zdravé jsou fazole adzuki a sója. Ale nemusíš je jíst jen jako přílohu, můžeš z nich připravit polévky, karbanátky a placičky, saláty, kaše i pomazánky apod.

 

 

Články <= =>
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Jak vyladit vnitřní hodiny?Jak vyladit vnitřní hodiny?

Co nejvíce poškozuje naše vnitřní hodiny a co můžeme udělat pro kvalitní spánek?...
BiorytmyBiorytmy

Každý organismus žijící na této Zemi funguje v souladu s vnitřními hodinami – odborně se tomu říká – biorytmy...
KompasKompas

Abychom se ve světě neztratili, vymysleli lidé již dávno mapy a jejich dobrého parťáka - kompas. Odhaduje se, že první byl zkonstr...
Výherci  KOMPAS NA CESTÉ KE ZDRAVÍVýherci KOMPAS NA CESTÉ KE ZDRAVÍ

V článku najdete přehled výherců v soutěži FITKONTO 2022 - KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ...
Výhry v soutěži KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍVýhry v soutěži KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ

Níže jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené anketní otázky. Na ankety se odpovídá v registrovaném z...
Pravidla KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍPravidla KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ

Soutěž FITKONTO 2022 - KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 19. 9. 2022 d...
Soubory cookies info 2022Soubory cookies info 2022

Jako cookies se označuje malé množství dat, která server webu pošle prohlížeči, který je uloží na počítači uživatele nebo ji...
Pohoda a radostPohoda a radost

O tom, jak nám je, nás informují naše emoce. Radost, strach, úzkost, hněv, odpor, smutek, nenávist, lítost, ale i nuda. Velmi rychle...
Světelná hygienaSvětelná hygiena

neporučíme větru dešti, ale se světlem, které nás obklopuje, si můžeme pohrávat...
Jak vyladit vnitřní hodiny?Jak vyladit vnitřní hodiny?

Co nejvíce poškozuje naše vnitřní hodiny a co můžeme udělat pro kvalitní spánek?...
BiorytmyBiorytmy

Každý organismus žijící na této Zemi funguje v souladu s vnitřními hodinami – odborně se tomu říká – biorytmy...
Výherci v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021Výherci v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021

V tomto článku najdete přehledy výherců v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021.....
Výhry v soutěži FITKONTO zdraví 2021Výhry v soutěži FITKONTO zdraví 2021

Přehled výher v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021!...
Pravidla akce FITKONTO ZDRAVÍ 2021Pravidla akce FITKONTO ZDRAVÍ 2021

Soutěž FITKONTO ZDRAVÍ 2021 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 20. 9. 2021 do 31. 10. 2021 23:59...
Výherci v soutěži 4 pilíře zdravíVýherci v soutěži 4 pilíře zdraví

Pokud se Ti podaří odpovědět na anketní otázku správně a zároveň se trefit jako 10. správná odpověď...
Výhry v soutěži 4 pilíře zdravíVýhry v soutěži 4 pilíře zdraví

Přehled výher v soutěži 4 pilíře zdraví...
Pravidla akce 4 pilíře zdravíPravidla akce 4 pilíře zdraví

Soutěž 4 pilíře našeho zdraví (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 26. 4. 2021 do 30. 5. 2021 23:...
Pilíře našeho zdravíPilíře našeho zdraví

Předešlé měsíce nám jasně ukázaly, jak důležité je být v dobré zdravotní kondici a celkově FIT...
Fotky z předávek výher ve školáchFotky z předávek výher ve školách

V roce 2020 se nám podařilo do soutěží zařadit i výhry pro školy...
Imunita na talířiImunita na talíři

...aneb co zařadit do jídelníčku ve prospěch správného fungování imunitního systému...
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Imunita - respirační sliznice a kůžeImunita - respirační sliznice a kůže

V první obranné linii hrají nejdůležitější roli naše sliznice a kůže...
Imunitní systém - základyImunitní systém - základy

základním úkolem je OCHRANA – rozeznává škodlivé od neškodného – chrání nás jak před vnějšími patogeny – zejména mikr...
Výherci v soutěži Imunita na talířiVýherci v soutěži Imunita na talíři

Zda najdete přehledy výherců v soutěži Imunita na talíři...
Výhry v soutěži Imunita na talířiVýhry v soutěži Imunita na talíři

B Přehled výher v soutěži Imunita na talíři!...
Pravidla soutěže Imunita na talířiPravidla soutěže Imunita na talíři

Soutěž Imunita na talíři (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 2. 11. 2020 do 6. 12. 2020 23:59...
Vláknina jako základ dětských svačinekVláknina jako základ dětských svačinek

Hola, hola, škola volá! Ačkoliv jste si vy i vaši malí školáci možná odvykli, školní režim je zpět a s ním přichází i nekon...
Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM 2020 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 14. 9. 2020...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na soutěžní otázky, vylosované výherce FITNESS náramků a po skon...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoČeská technologická platforma pro potravinyVíš co jíš teens
Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM