Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Co budete potřebovat?
100 g kvásek (pokud nemáte, níže v článku je inspirace, jak k němu přijít)
1000 g bio žitné chlebové mouky
600 ml nechlorované vody 
lžička soli
koření a semínka dle chuti

V podvečer smíchejte v zadělávací míse kvásek (ponechaný od minulého pečení v chladničce) s cca 1/3 sáčku mouky – tj. cca 300 g žitné chlebové mouky a 300 ml vlažné nechlorované vody (nejlépe filtrované a v zimě ji ještě můžete přihřát na cca 40 stupňů). Hmotu propracujte a nechte stát pod utěrkou přes noc na teplém místě … aby bylo teploučko.

Druhý den ráno odeberte z kvásku cca 2-3 lžíce na další pečení a dejte v uzavřené mističce s možností přístupu vzduchu (např. otvory ve víčku)  do chladničky. Do zadělávací misky přidejte 1 lžičku soli, nějakou kombinaci semínek, oříšků nebo jen kmín – opět varianty dle chuti, dalších cca 600 g žitné mouky a 300–400 ml vody a vypracujte těsto, které opět nechte pod utěrkou kynout – záleží na počasí, teplotě, druhu mouky – ale odhadem 3-4 hodiny.

Pak si ze zbytku mouky posypte vál, vyklopte vykynuté těsto a ručně jej několikrát přeložte nebo dopracujte. Podsypávejte moukou dle potřeby. Připravte si bochánek, který přeneste na utěrkou vystlanou a moukou vysypanou ošatku.  Opět pod utěrku a nechte další hodinu – už naposledy vykynout.

 Velký litinový ovál nebo jinou vybranou pečící nádobu dejte do trouby na nahřívejte na 200° a 15 minut. Opatrně vyndejte, odklopte a vykynutý chléb tam z ošatky vyklopte. Chléb se nepřichytne, protože materiál je tak rozpálený, že se těsto okamžitě odlepí.  Nakrojte ostrým nožem do kříže, aby nepraskl, Přiklopte pokličkou, nechám 30 minut na 200°, potom odklopte pokličku a dopékejte na 200° asi ještě 10 minut – kontrolujte pohledem zabarvení kůrky.

Po upečení je třeba nechat cheba vychladnout i ze spodu – tj. něčím podložit, ať spodek nezvlhne.

Kvásek udržuji v ledničce v misce nebo menší sklenici – uzavřený, ale s několika otvory ve víčku, aby měl přístup ke vzduchu a mohly odcházet vznikající plyny.  Pokud nepečete často, přidejte po 5 dnech čajovou lžičku mouky a „nakrmte“ ho, aby vydržel aktivní.

Když zadáte do vyhledávače kváskový chléb nebo se podíváte na velmi propracované stránky www.pecempecen.cz získáte mnoho dalších inspirací. Uvedené stránky obsahují i tzv. kváskovou mapu – tj. možné zdroje kvásku pro domácí pečení. 

O kvásku se také moc pěkně mluví v pořadu České televize - k náhledu zde.

Články <= =>
Imunita - respirační sliznice a kůžeImunita - respirační sliznice a kůže

V první obranné linii hrají nejdůležitější roli naše sliznice a kůže...
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Pilíře našeho zdravíPilíře našeho zdraví

Předešlé měsíce nám jasně ukázaly, jak důležité je být v dobré zdravotní kondici a celkově FIT...
Výherci v soutěži 4 pilíře zdravíVýherci v soutěži 4 pilíře zdraví

Pokud se Ti podaří odpovědět na anketní otázku správně a zároveň se trefit jako 10. správná odpověď...
Výhry v soutěži 4 pilíře zdravíVýhry v soutěži 4 pilíře zdraví

Přehled výher v soutěži 4 pilíře zdraví...
Pravidla akce 4 pilíře zdravíPravidla akce 4 pilíře zdraví

Soutěž 4 pilíře našeho zdraví (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 26. 4. 2021 do 30. 5. 2021 23:...
Pilíře našeho zdravíPilíře našeho zdraví

Předešlé měsíce nám jasně ukázaly, jak důležité je být v dobré zdravotní kondici a celkově FIT...
Fotky z předávek výher ve školáchFotky z předávek výher ve školách

V roce 2020 se nám podařilo do soutěží zařadit i výhry pro školy...
Imunita na talířiImunita na talíři

...aneb co zařadit do jídelníčku ve prospěch správného fungování imunitního systému...
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Imunita - respirační sliznice a kůžeImunita - respirační sliznice a kůže

V první obranné linii hrají nejdůležitější roli naše sliznice a kůže...
Imunitní systém - základyImunitní systém - základy

základním úkolem je OCHRANA – rozeznává škodlivé od neškodného – chrání nás jak před vnějšími patogeny – zejména mikr...
Výherci v soutěži Imunita na talířiVýherci v soutěži Imunita na talíři

Zda najdete přehledy výherců v soutěži Imunita na talíři...
Výhry v soutěži Imunita na talířiVýhry v soutěži Imunita na talíři

B Přehled výher v soutěži Imunita na talíři!...
Pravidla soutěže Imunita na talířiPravidla soutěže Imunita na talíři

Soutěž Imunita na talíři (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 2. 11. 2020 do 6. 12. 2020 23:59...
Vláknina jako základ dětských svačinekVláknina jako základ dětských svačinek

Hola, hola, škola volá! Ačkoliv jste si vy i vaši malí školáci možná odvykli, školní režim je zpět a s ním přichází i nekon...
Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM 2020 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 14. 9. 2020...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na soutěžní otázky, vylosované výherce FITNESS náramků a po skon...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

Níže jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené soutěžní otázky. Odpovídá se v registrovaném zázemí...
ZŠ a MŠ J. Gočára oslavujeZŠ a MŠ J. Gočára oslavuje

ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové je dlouhodobým odběratelem mléka a ovoce do škol. Měli jsme příležitost zúčastnit se soutě...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na ankety a vylosované výherce fitness náramků...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

Přehled výher v soutěži Svačíme s FIT KONTEM. Losované výhry jsou fitness náramky a výhry za správné odpovědi na ankety jsou...
Pravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEMPravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEM

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 16. 9. 2019 0:00 do 10. 11. 2019 23:...
SmoothieSmoothie

V posledních letech nastal veliký rozmach konzumace jednak ovocných a zeleninových šťáv, ale především pak tzv. smoothie. Volně b...
Rychlé nekynuté lívanceRychlé nekynuté lívance

Příprava tradičních lívanců dle receptů našich babiček vyžaduje více času, protože se v nich používá droždí a je třeba č...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Pro všechny milovníky máku! A jako tip na zajímavou svačinku do školy...
Jablečný koláč s vločkami a ořechyJablečný koláč s vločkami a ořechy

Velmi zajímavý dezertík, když chceme místo mouky použít chuťově i nutričně zajímavé potraviny – ovesné vločky, ořechny, ma...
Banánové placičky s ovesnými vločkamiBanánové placičky s ovesnými vločkami

Toto je milá rychlovka na zdravý dezert. Jsou třeba 2 banány, ovesné vločky a semínka co dům dá a je hotovo.....
Máčení ořechů a semenMáčení ořechů a semen

Máčením ořechů, semen, luštěnin a obilovin můžeme významně přispět k jejich lepšímu trávení...
Domácí toastový chlébDomácí toastový chléb

Děti mají na svačinu do školy v oblibě různé druhy toastů. Připravte si doma nadýchaný toastový chléb...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEMCO
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM