Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Co budete potřebovat?
100 g kvásek (pokud nemáte, níže v článku je inspirace, jak k němu přijít)
1000 g bio žitné chlebové mouky
600 ml nechlorované vody 
lžička soli
koření a semínka dle chuti

V podvečer smíchejte v zadělávací míse kvásek (ponechaný od minulého pečení v chladničce) s cca 1/3 sáčku mouky – tj. cca 300 g žitné chlebové mouky a 300 ml vlažné nechlorované vody (nejlépe filtrované a v zimě ji ještě můžete přihřát na cca 40 stupňů). Hmotu propracujte a nechte stát pod utěrkou přes noc na teplém místě … aby bylo teploučko.

Druhý den ráno odeberte z kvásku cca 2-3 lžíce na další pečení a dejte v uzavřené mističce s možností přístupu vzduchu (např. otvory ve víčku)  do chladničky. Do zadělávací misky přidejte 1 lžičku soli, nějakou kombinaci semínek, oříšků nebo jen kmín – opět varianty dle chuti, dalších cca 600 g žitné mouky a 300–400 ml vody a vypracujte těsto, které opět nechte pod utěrkou kynout – záleží na počasí, teplotě, druhu mouky – ale odhadem 3-4 hodiny.

Pak si ze zbytku mouky posypte vál, vyklopte vykynuté těsto a ručně jej několikrát přeložte nebo dopracujte. Podsypávejte moukou dle potřeby. Připravte si bochánek, který přeneste na utěrkou vystlanou a moukou vysypanou ošatku.  Opět pod utěrku a nechte další hodinu – už naposledy vykynout.

 Velký litinový ovál nebo jinou vybranou pečící nádobu dejte do trouby na nahřívejte na 200° a 15 minut. Opatrně vyndejte, odklopte a vykynutý chléb tam z ošatky vyklopte. Chléb se nepřichytne, protože materiál je tak rozpálený, že se těsto okamžitě odlepí.  Nakrojte ostrým nožem do kříže, aby nepraskl, Přiklopte pokličkou, nechám 30 minut na 200°, potom odklopte pokličku a dopékejte na 200° asi ještě 10 minut – kontrolujte pohledem zabarvení kůrky.

Po upečení je třeba nechat cheba vychladnout i ze spodu – tj. něčím podložit, ať spodek nezvlhne.

Kvásek udržuji v ledničce v misce nebo menší sklenici – uzavřený, ale s několika otvory ve víčku, aby měl přístup ke vzduchu a mohly odcházet vznikající plyny.  Pokud nepečete často, přidejte po 5 dnech čajovou lžičku mouky a „nakrmte“ ho, aby vydržel aktivní.

Když zadáte do vyhledávače kváskový chléb nebo se podíváte na velmi propracované stránky www.pecempecen.cz získáte mnoho dalších inspirací. Uvedené stránky obsahují i tzv. kváskovou mapu – tj. možné zdroje kvásku pro domácí pečení. 

O kvásku se také moc pěkně mluví v pořadu České televize - k náhledu zde.

Články <= =>
Jaro v zahraděJaro v zahradě

Jaro je období roku, kdy se příroda probouzí po zimním odpočinku.....
SedmikráskaSedmikráska

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka, je vytrvalá luční bylina, považovaná za všelék...
Rychlé nekynuté lívanceRychlé nekynuté lívance

Příprava tradičních lívanců dle receptů našich babiček vyžaduje více času, protože se v nich používá droždí a je třeba č...
ZŠ a MŠ J. Gočára oslavujeZŠ a MŠ J. Gočára oslavuje

ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové je dlouhodobým odběratelem mléka a ovoce do škol. Měli jsme příležitost zúčastnit se soutě...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na ankety a vylosované výherce fitness náramků...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

Přehled výher v soutěži Svačíme s FIT KONTEM. Losované výhry jsou fitness náramky a výhry za správné odpovědi na ankety jsou...
Pravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEMPravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEM

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 16. 9. 2019 0:00 do 10. 11. 2019 23:...
SmoothieSmoothie

V posledních letech nastal veliký rozmach konzumace jednak ovocných a zeleninových šťáv, ale především pak tzv. smoothie. Volně b...
Rychlé nekynuté lívanceRychlé nekynuté lívance

Příprava tradičních lívanců dle receptů našich babiček vyžaduje více času, protože se v nich používá droždí a je třeba č...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Pro všechny milovníky máku! A jako tip na zajímavou svačinku do školy...
Jablečný koláč s vločkami a ořechyJablečný koláč s vločkami a ořechy

Velmi zajímavý dezertík, když chceme místo mouky použít chuťově i nutričně zajímavé potraviny – ovesné vločky, ořechny, ma...
Banánové placičky s ovesnými vločkamiBanánové placičky s ovesnými vločkami

Toto je milá rychlovka na zdravý dezert. Jsou třeba 2 banány, ovesné vločky a semínka co dům dá a je hotovo.....
Máčení ořechů a semenMáčení ořechů a semen

Máčením ořechů, semen, luštěnin a obilovin můžeme významně přispět k jejich lepšímu trávení...
Domácí toastový chlébDomácí toastový chléb

Děti mají na svačinu do školy v oblibě různé druhy toastů. Připravte si doma nadýchaný toastový chléb...
Ume ocetUme ocet

Základní informace o zajímavém ochucovadle, které používáme při domácí výrobě pomazánek do školy, nebo na salátové zálivky...
Žitný kváskový chlébŽitný kváskový chléb

Recept na náš osvědčený chléb připravený tradiční metodou z kvásku. Z žitné mouky chlebové s možným přidáním koření a s...
Mrkvový koláčMrkvový koláč

Recept na mrkvový koláč s vlašskými ořechy...
Fitness náramek motivu k pohybuFitness náramek motivu k pohybu

V soutěži Jídlo a já (jaro 2019) losujeme každý týden 1 výherce Fitness náramku Honor Band 4...
Výherci v soutěži Jídlo a jáVýherci v soutěži Jídlo a já

V tomto článku najdete přehled výherců svačinové krabičky s překvapením a fitness náramků...
Pravidla soutěže    Jídlo a jáPravidla soutěže Jídlo a já

Soutěž Jídlo a já probíhá na území České republiky v termínech od 29. 4. 2019 0:00 do 9. 6. 2019 23:59. Akci pořádá LAKTEA, o...
Soutěž FIT DOBROTYSoutěž FIT DOBROTY

Na podzim 2017 uspořádala LAKTEA, o.p.s., soutěž FIT DOBROTY. Hlavním cílem bylo probudit v žácích zájem o problematiku lokálníc...
Prosincový výlet do HortimuProsincový výlet do Hortimu

5. prosince 2017 se na exkurzi do firmy Hortim vydali žáci ze základní školy v Nikolčicích...
Špenátové palačinkyŠpenátové palačinky

Dvě děvčata ze Základní školy Velká Hleďsebe poslala do soutěže FIT DOBROTY 2017 svůj recept na špenátové palačinky a "okoře...
Obrácený jablečný koláčObrácený jablečný koláč

Parta dětí ze Základní školy v Andělské Hoře přihlásila do soutěže FIT DOBROTY 2017 svoji zdravější variantu známého franco...
Řepák s domácími rohlíkyŘepák s domácími rohlíky

Čerstvě upečené rohlíky s pomazánkou z červené řepy, kterou si sami vypěstovali. S takovýmto receptem se zúčastnili soutěže F...
Cuketové placky s pečenými bramboramiCuketové placky s pečenými bramborami

Osmáci ze Základní školy v Andělské Hoře využili pro recept, s nímž se přihlásili do soutěže FIT DOBROTY 2017, vlastní výpov...
Ovesné muffiny s jablkyOvesné muffiny s jablky

Kolektiv dětí ze Základní speciální a praktické školy ve Vrchlabí poslal do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na muffiny, které up...
Pohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtuPohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtu

Žáci ze Základní školy v Litovli použili pro přípravu receptu na chutné a zdravé poháry, který poslali do soutěže FIT DOBROTY...
Sýrovník a svatomartinské rohlíčkySýrovník a svatomartinské rohlíčky

Sýrovník z kozího sýra dětem ze Základní školy TGM v Moravských Budějovicích tak chutnal, že se rozhodly poslat jej do soutěže...
Jihočeští dlabáčciJihočeští dlabáčci

Receptu na bramborové taštičky s kysaným zelím dala parta dětí ze Základní školy Kaňka v Táboře svůj vlastní název a poslala...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM