Dýňové specialityDvě děvčata, která vyhrála první místo v kuchařské soutěži Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem, přihlásila svůj recept na dýňový chléb a dýňovou polévku i do soutěže FIT DOBROTY 2017.
Škola:
Základní škola J. J. Ryby, Komenského 543, Rožmitál pod Třemšínem
Kolektiv:
Kuchtičky Anička a Viki
Suroviny:
Dýňový chléb 3 hrnky mouky (chlebová, špaldová, žitná, hladká) 1,5 hrnku vlažné vody 2 lžičky kmínu 1,5 lžičky soli 1,5 sáčku sušeného droždí 1,5 lžičky oleje dýňová a sezamová semínka Dýňová polévka 2 lžíce olivového oleje 1 malá cibule 3 malé brambory 500 g dýně hokkaido 600 ml vývaru (drůbeží, zeleninový) 2 stroužky česneku 100–150 ml smetany ke šlehání 1 lžíce balsamikového octa sůl, pepř, muškátový oříšek 2 lžíce zakysané smetany dýňová semínka na posypání bylinky na ozdobu
Postup:
Dýňový chléb Do mísy nasypeme mouku, nejlépe 3 druhy, přidáme kmín, sůl, dýňová a sezamová semínka, sušené droždí a olej. Nakonec přidáme vlažnou vodu. Pečlivě prohněteme a necháme asi tak hodinu na teplém místě kynout. Po vykynutí zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní nahřát kastrůlek o průměru asi 20 cm. Po chvíli kastrůlek vyndáme, vytřeme olejem a vysypeme moukou, nalijeme těsto, posypeme ho dýňovými semínky. Přiklopíme pokličkou a přikryté pečeme půl hodiny. Pak ještě čtvrt hodiny odklopené. Po upečení potřeme slanou vodou.
Polévka V rendlíku opečeme na olivovém oleji cibulku dosklovita. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky a brambory, opečeme je ze všech stran a zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka. Přidáme česnek, smetanu a balsamikový ocet. Jen prohřejeme. Podle chuti dosolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem. Polévku podáváme s nočkem zakysané smetany, posypeme dýňovými semínky a petrželkou.
Komentář:
Na naší škole jsme uspořádali soutěž ve vaření na téma Fit dobroty z našeho kraje. Děti využily suroviny z vlastních zahrádek a od místních výrobců. Recepty nejlepší dvojice posíláme. Letos se v našem kraji na zahrádkách urodilo spoustu dýně. Polévka je vynikající a chleba tak jednoduchý, že ho zvládne upéci i páťak.
Fotogalerie:
|