Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice. ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Uživatelé služeb ICBP dostávají ověřené a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin, tj. od farmy až po konečného spotřebitele. Vedle problematiky bezpečnosti (nezávadnosti) potravin se ICBP zaměřuje na otázky výživy obyvatel s cílem dosáhnout zlepšení zdravotního stavu populace v ČR.

Informační centrum bezpečnosti potravin zajišťuje:

1) Internetové stránky a aplikace

Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktuální informace o možném riziku z potravin, hygieně při manipulaci s potravinami, ale i informace z oblasti výživových doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, tj. po zaregistrování je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí. Rychlé informace o závadných potravinách na českém trhu Prostřednictvím internetových stránek bezpecnostpotravin.cz se uživatelé mohou zaregistrovat k elektronickému zasílání zpráv o závadných potravinách, které v tržní síti zachytily dozorové orgány. Další informace (i k hromadným registracím) na e-mailové adrese olaf.deutsch@mze.cz nebo na telefonním čísle 221 81 2361,  607 886 278.

A-Z slovník bezpečnosti potravin A-Z slovník bezpečnosti potravin objasňuje základní termíny z  problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z internetových stránek bezpecnostpotravin.cz. Vstup do A-Z slovníku zde.

Internetové stránky viscojis.cz Internetové stránky viscojis.cz  jsou primárně určeny spotřebitelům. Na jejich tvorbě se podílejí odborníci z rezortu ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství, a to ve spolupráci s odborníky z České zemědělské univerzity. Uvedené stránky poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.

Součástí webových stránek je aplikace, která je přímo vázaná na výukový program pro pedagogy 2. stupně ZŠ "Výživa ve výchově ke zdraví"              a pracovní sešity, které jsou určené  pro žáky osmých a devátých tříd ZŠ.

Internetové stránky foodsafety.cz Internetové stránky foodsafety.cz jsou určeny zahraničním uživatelům. Poskytují jim informace o tom, jak funguje v České republice systém zabezpečení nezávadných potravin. Uživatelé ze zahraničí mají k dispozici vybrané překlady tiskových zpráv dozorových orgánů a kontakty na organizace, které jsou součástí systému bezpečnosti potravin v ČR. Dostávají rovněž informace z koordinačního místa (Focal Point) pro technickou a vědeckou spolupráci s EFSA.

2) Vzdělávací aktivity a přednášková činnost ICBP

Výukové programy pro děti předškolního věku a 1. stupně ZŠ Výukové programy vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“. Od roku 2011 programy volně čerpají i z programu „Výživa ve výchově ke zdraví“. Na realizaci zábavných programů pro děti se podílejí Sdružení Tereza a hudební skupina Vanda a Standa. Programy jsou nabízeny zdarma pouze předškolním zařízením a 1. stupni ZŠ.

Přednášky pro žáky 2. stupně ZŠ Cílem přednáškové činnosti je představit nový produkt ICBP pro děti a pedagogy 2. stupně ZŠ. Téma bezplatných přednášek je sestaveno podle osnovy nového výukového programu pro pedagogy 2. stupně („Výživa ve výchově ke zdraví“). V rámci přednášky vedené jedním nebo dvěma odbornými lektory jsou probírána témata týkající se problematiky zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků, alimentárních onemocnění.

Přednášky pro dospělé spotřebitele ICBP realizuje v omezené míře i přednášky pro dospělé spotřebitele a studenty středních škol. Cílem přednášek je poskytnout informace o fungování systému bezpečnosti potravin v ČR. Přednášky pro spotřebitele jsou plně hrazeny z prostředků MZe.

Hlavní témata přednášek: – Systém bezpečnosti potravin – Činnost Informačního centra bezpečnosti potravin (jak získat informace) – Prevence onemocnění z potravin, zdravá výživa

Výukový program pro resort MŠMTVýživa ve výchově ke zdraví“ Výukový program byl vypracován ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK a je určen pro pedagogy a žáky 2. stupně ZŠ. Cílem programu je nabídnou rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku žáků 2. stupně ZŠ, který vychází pouze z ověřených informačních zdrojů. Samotný program je rozdělen na šest  základních témat:

Živiny  a voda
Výživová doporučení
Výživa a nemoci
Nákazy z potravin a jejich prevence                                                                                                
Otravy z jídla                                                                                         
Potravinová bezpečnost

Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat požadované téma. Ke každé kapitole je  připraven k volnému stažení pracovní sešit pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, který  slouží k procvičení probrané kapitoly. Výukový program a pracovní sešity jsou  k dispozici  na hlavní stránce webových stránek viscojis.cz/teens.

Další vzdělávací akce pro spotřebitele ICBP realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, na kterých spotřebitelé získávají podrobné informace k dané problematice. Součástí tzv. Dnů bezpečnosti potravin jsou nejenom přednášky, ale i realizace výše uvedených programů pro děti, popřípadě i rozdávání materiálů z produkce ICBP. Aktivity ICBP se realizují pouze na akcích nekomerčního charakteru, např. pro školská zařízení, zdravá města, Státní zdravotní ústav - regionální pracoviště podpory zdraví apod. Další informace ke vzdělávacím  aktivitám ICBP získáte u Olafa Deutsche (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz).

3) Tiskový materiál ICBP

Propagační materiály a publikace ICBP poskytuje veřejnosti řadu vzdělávacích materiálů – publikací, letáků a příruček. Publikace jsou k dispozici v elektronické verzi zde.  Označené materiály lze získat v omezeném množství v tištěné formě, a to přímo na adrese MZe, Těšnov 17, Praha 1 nebo poštou na vyžádání (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz). Všechny publikace jsou k dispozici zdarma, včetně úhrady poštovného.  

 

Články <= =>
Pravidla soutěže Imunita na talířiPravidla soutěže Imunita na talíři

Soutěž Imunita na talíři (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 2. 11. 2020 do 6. 12. 2020 23:59...
Výherci v soutěži Imunita na talířiVýherci v soutěži Imunita na talíři

Zda najdete přehledy výherců v soutěži Imunita na talíři...
Výhry v soutěži Imunita na talířiVýhry v soutěži Imunita na talíři

Přehled výher v soutěži Imunita na talíři!...
Pilíře našeho zdravíPilíře našeho zdraví

Předešlé měsíce nám jasně ukázaly, jak důležité je být v dobré zdravotní kondici a celkově FIT...
Fotky z předávek výher ve školáchFotky z předávek výher ve školách

V roce 2020 se nám podařilo do soutěží zařadit i výhry pro školy...
Imunita na talířiImunita na talíři

...aneb co zařadit do jídelníčku ve prospěch správného fungování imunitního systému...
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Imunita - respirační sliznice a kůžeImunita - respirační sliznice a kůže

V první obranné linii hrají nejdůležitější roli naše sliznice a kůže...
Imunitní systém - základyImunitní systém - základy

základním úkolem je OCHRANA – rozeznává škodlivé od neškodného – chrání nás jak před vnějšími patogeny – zejména mikr...
Výherci v soutěži Imunita na talířiVýherci v soutěži Imunita na talíři

Zda najdete přehledy výherců v soutěži Imunita na talíři...
Výhry v soutěži Imunita na talířiVýhry v soutěži Imunita na talíři

Přehled výher v soutěži Imunita na talíři!...
Pravidla soutěže Imunita na talířiPravidla soutěže Imunita na talíři

Soutěž Imunita na talíři (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 2. 11. 2020 do 6. 12. 2020 23:59...
Vláknina jako základ dětských svačinekVláknina jako základ dětských svačinek

Hola, hola, škola volá! Ačkoliv jste si vy i vaši malí školáci možná odvykli, školní režim je zpět a s ním přichází i nekon...
Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM 2020 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 14. 9. 2020...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na soutěžní otázky, vylosované výherce FITNESS náramků a po skon...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

Níže jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené soutěžní otázky. Odpovídá se v registrovaném zázemí...
ZŠ a MŠ J. Gočára oslavujeZŠ a MŠ J. Gočára oslavuje

ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové je dlouhodobým odběratelem mléka a ovoce do škol. Měli jsme příležitost zúčastnit se soutě...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na ankety a vylosované výherce fitness náramků...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

Přehled výher v soutěži Svačíme s FIT KONTEM. Losované výhry jsou fitness náramky a výhry za správné odpovědi na ankety jsou...
Pravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEMPravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEM

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 16. 9. 2019 0:00 do 10. 11. 2019 23:...
SmoothieSmoothie

V posledních letech nastal veliký rozmach konzumace jednak ovocných a zeleninových šťáv, ale především pak tzv. smoothie. Volně b...
Rychlé nekynuté lívanceRychlé nekynuté lívance

Příprava tradičních lívanců dle receptů našich babiček vyžaduje více času, protože se v nich používá droždí a je třeba č...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Pro všechny milovníky máku! A jako tip na zajímavou svačinku do školy...
Jablečný koláč s vločkami a ořechyJablečný koláč s vločkami a ořechy

Velmi zajímavý dezertík, když chceme místo mouky použít chuťově i nutričně zajímavé potraviny – ovesné vločky, ořechny, ma...
Banánové placičky s ovesnými vločkamiBanánové placičky s ovesnými vločkami

Toto je milá rychlovka na zdravý dezert. Jsou třeba 2 banány, ovesné vločky a semínka co dům dá a je hotovo.....
Máčení ořechů a semenMáčení ořechů a semen

Máčením ořechů, semen, luštěnin a obilovin můžeme významně přispět k jejich lepšímu trávení...
Domácí toastový chlébDomácí toastový chléb

Děti mají na svačinu do školy v oblibě různé druhy toastů. Připravte si doma nadýchaný toastový chléb...
Ume ocetUme ocet

Základní informace o zajímavém ochucovadle, které používáme při domácí výrobě pomazánek do školy, nebo na salátové zálivky...
Žitný kváskový chlébŽitný kváskový chléb

Recept na náš osvědčený chléb připravený tradiční metodou z kvásku. Z žitné mouky chlebové s možným přidáním koření a s...
Mrkvový koláčMrkvový koláč

Recept na mrkvový koláč s vlašskými ořechy...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEMCO
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM