Kůže

Kůže

Kůže je jakýmsi štítem, je přirozenou ochranou organismu před okolním světem. Chrání tělo před mechanickými, tepelnými, chemickými a dalšími vlivy. Kůže je tvořena velkým množstvím poměrně odolných kožních buněk, odpuzuje mikroorganismy a chrání měkké tkáně uvnitř těla. Kůže je pružná a velmi pevná, přitom je i velmi citlivá, takže reaguje i na ty nejjemnější doteky.

Kůže je vlastně největším orgánem lidského těla, zaujímá plochu 1,1 až 1,85 m2 a skládá se ze tří hlavních částí – pokožky, škáry a podkoží.

Na povrchu těla je pokožka, nejsilnější je na dlaních rukou a na chodidlech, nejtenčí je na očních víčkách. Skládá se z několika vrstev buněk, v její spodní části se tvoří nové kožní buňky, které se v cyklu asi 28 dní posouvají směrem k povrchu a nahrazují zrohovatělé (odumřelé) buňky. To jsou buňky, které vytvářejí na povrchu pokožky ochrannou vrstvu, vnímáš ji jako loupající se kůži, šupinky, které se ti mnohdy udělají v obličeji či jinde na těle. To vše je však zcela přirozené, vrchní vrstva pokožky se totiž neustále obměňuje. V nejspodnější vrstvě pokožky jsou obsaženy také buňky obsahující kožní barvivo – melanin. Ten se nachází rovnoměrně v celé kůži a je jedním z faktorů ovlivňující přirozené zbarvení kůže. Při opalování se v kůži vytváří ve větším množství, pokožka pak hnědne a říkáme, že je opálená. Pokud se na jednom místě hromadí větší množství melaninu, vznikají pihy, mateřská znaménka apod.

Pod pokožkou je škára, je to silná, odolná a přitom pružná vrstva kůže. Je bohatá na nervy a cévy a také obsahuje mazové a potní žlázy. Její součástí jsou i vlasy a nehty. Potní žlázy ústí na povrchu pokožky, vylučují pot, který kůži zvlhčuje, činí ji vláčnou a navíc tělo ochlazuje. Kožní maz vytvářejí mazové žlázy, jsou všude po těle, kromě dlaní a chodidel. Nejvíce jich je ve středu obličeje, na hrudníku a na zádech. Vylučováním potu a mazu vytváří pokožka na povrchu kyselý kožní film, který slouží jako dokonalá ochrana před nepříznivými vlivy počasí, chemikáliemi, ale i proti vnikání bakterií a plísní do kůže.

Nehty jsou rohové ploténky vyrůstající z nehtového lůžka, pokrývají poslední článek prstů. Nehty chrání konečky prstů před mechanickými nárazy a často jsou důležité při některých činnostech. Zdravý nehet je růžová, lesklá a hladká destička (ploténka) a každý ji máme různě silnou či slabou (v průměru asi 0,5 mm). Je průhledná a skládá se ze tří až čtyř různě zrohovatělých (a tvrdých) vrstev, které na sebe pevně přiléhají. Během růstu se nehtová ploténka pomalu posunuje po vrchní části posledního článku prstu (po tzv. nehtovém lůžku), takže postupně přesahuje konec prstu. Rychleji rostou nehty na rukou než na nohou.

Ke kůži patří i vlasy a také řasy, obočí, chloupky v nosním vchodu a ve zvukovodu, vousy a ochlupení v podpaží a ve stydké krajině. Povrch celého těla je navíc porostlý jemnými krátkými chloupky; nenajdeš je pouze na dlaních, chodidlech, rtech, v okolí nehtů a na některých částech pohlavních orgánů.

Nejhlouběji uloženou vrstvou kůže je podkoží. Obsahuje vrstvu tuku, která slouží jako tepelná izolace organismu, pomáhá chránit svalstvo, kosti a vnitřní orgány před nárazy a je zásobárnou energie pro případ hladovění.

Články <= =>
Proč vybírat ty naše...Proč vybírat ty naše...

Také vás zaskočilo, že některé potraviny, zelenina či ovoce, které u nás pěstujeme a kterým se u nás daří, putuje na regály o...
ČočkaČočka

V mnoha částech světa je čočka důležitou součástí stravy. Drobná semena jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerální látky...
Hrachová polévkaHrachová polévka

Mezi luštěninovými polévkami zaujímá klasická hrachovka jednoznačně první místo. Mají ji rádi děti i dospělí...
Soutěž FIT DOBROTYSoutěž FIT DOBROTY

Na podzim 2017 uspořádala LAKTEA, o.p.s., soutěž FIT DOBROTY. Hlavním cílem bylo probudit v žácích zájem o problematiku lokálníc...
Prosincový výlet do HortimuProsincový výlet do Hortimu

5. prosince 2017 se na exkurzi do firmy Hortim vydali žáci ze základní školy v Nikolčicích...
Špenátové palačinkyŠpenátové palačinky

Dvě děvčata ze Základní školy Velká Hleďsebe poslala do soutěže FIT DOBROTY 2017 svůj recept na špenátové palačinky a "okoře...
Obrácený jablečný koláčObrácený jablečný koláč

Parta dětí ze Základní školy v Andělské Hoře přihlásila do soutěže FIT DOBROTY 2017 svoji zdravější variantu známého franco...
Řepák s domácími rohlíkyŘepák s domácími rohlíky

Čerstvě upečené rohlíky s pomazánkou z červené řepy, kterou si sami vypěstovali. S takovýmto receptem se zúčastnili soutěže F...
Cuketové placky s pečenými bramboramiCuketové placky s pečenými bramborami

Osmáci ze Základní školy v Andělské Hoře využili pro recept, s nímž se přihlásili do soutěže FIT DOBROTY 2017, vlastní výpov...
Ovesné muffiny s jablkyOvesné muffiny s jablky

Kolektiv dětí ze Základní speciální a praktické školy ve Vrchlabí poslal do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na muffiny, které up...
Pohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtuPohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtu

Žáci ze Základní školy v Litovli použili pro přípravu receptu na chutné a zdravé poháry, který poslali do soutěže FIT DOBROTY...
Sýrovník a svatomartinské rohlíčkySýrovník a svatomartinské rohlíčky

Sýrovník z kozího sýra dětem ze Základní školy TGM v Moravských Budějovicích tak chutnal, že se rozhodly poslat jej do soutěže...
Jihočeští dlabáčciJihočeští dlabáčci

Receptu na bramborové taštičky s kysaným zelím dala parta dětí ze Základní školy Kaňka v Táboře svůj vlastní název a poslala...
Špenátová polévkaŠpenátová polévka

Špenát, který použila děvčata ze Speciální základní školy v Lounech na přípravu chutné polévky, pěstují děti přímo na š...
Zapečený ovocný čajZapečený ovocný čaj

Parta dětí ze Speciální základní školy v Lounech připravila za pomoci své učitelky ze spousty ovoce výborný zapečený čaj. Rec...
BrabuchtaBrabuchta

Koláč připravený z brambor nazvali tři kuchtíci ze Základní školy Vlastějovice "Brabuchta" a přihlásili se s ním do soutěže F...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Hlavní surovinou pro přípravu makového chlebíčku – receptu, zaslaného žáky 4. a 5. třídy Základní školy Cesta v Písku do so...
Mrkvové kuličkyMrkvové kuličky

Recept na v současnosti oblíbenou (tepelně neupravovanou) raw stravu – mrkvové kuličky – přihlásili do soutěže žáci 1. a 2...
Tvarohové mini pizzyTvarohové mini pizzy

Žáci 3. třídy Základní školy Cesta v Písku poslali do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na tvarohové mini pizzy, které sklidily ve...
Pohanková bábovkaPohanková bábovka

Skupina děvčat ze Základní školy v Lichnově na Novojičínsku se inspirovala návštěvou pohankového mlýna a poslala do soutěže F...
Dýňové muffiny s tvarohemDýňové muffiny s tvarohem

Široké možnosti využití dýně ukázali ve své přihlášce do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci ze Základní školy v Třebíči. Up...
Tvarohová pomazánkaTvarohová pomazánka

Kolektiv dětí ze Základní školy v Jablonci nad Nisou pro svou přihlášku do soutěže FIT DOBROTY 2017 maximálně využil vyhlášen...
Pečené brambory s tvarohemPečené brambory s tvarohem

Do soutěže FIT DOBROTY 2017 poslaly děti z kroužku vařeni při Základní škole v Třebíči recept na výborné pečené brambory –...
Avokádová dobrota  s cherry rajčátkyAvokádová dobrota s cherry rajčátky

Žáci čtvrté třídy Základní školy Haňovice nemuseli pro inspiraci, s čím se přihlásit do soutěže FIT DOBROTY 2017, chodit nik...
Zelňáky, zelňačka a žemlovkaZelňáky, zelňačka a žemlovka

Katka a Dan ze Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem přispěli do soutěže FIT DOBROTY 2017 všeobecně oblíbenými...
Dýňové specialityDýňové speciality

Dvě děvčata, která vyhrála první místo v kuchařské soutěži Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem, přihlási...
Bramborové laty z PolešovicBramborové laty z Polešovic

Moravským nářečím okořenili svoji přihlášku do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci ze Základní školy Polešovice na Uherskohradiš...
Šanovské povidlové mrkvánkyŠanovské povidlové mrkvánky

Zdravé a levné jsou mrkvánky, s nimiž se rozhodly zapojit do soutěže FIT DOBROTY 2017 děti ze Základní školy Šanov v okrese Rakov...
Dýňový chlebaDýňový chleba

Oranžový chléb – s takovým receptem se zapojili do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci Základní školy v Bukovicích na Náchodsku...
Kulička SEKERÁČEKKulička SEKERÁČEK

Se sladkým zákuskem ze zdravých surovin se přihlásily do soutěže FIT DOBROTY 2017 děti ze Základní a mateřské školy Tři Sekery...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinHortimTetra Pak