 Tradiční perníčkyPřed mnoha lety se perníčky pekly z žitné mouky, pšeničná mouka se začala používat až později. Tak proč se nevrátit k tradici? Jen je třeba upéct perníčky alespoň tři týdny před Vánoci, aby se rozležely.
Co budeš potřebovat: 250 g žitné mouky 50 g másla 1 vejce 3 polévkové lžíce medu 2 polévkové lžíce mléka 1 kávovou lžičku kypřícího prášku 1 kávovou lžičku perníkového koření strouhanou citrónovou kůru
Jak na to? Změklé máslo utři v míse spolu s vejcem, medem a mlékem. Přidej mouku, kypřící prášek, kůru z citrónu a perníkové koření. Zpracuj těsto. Pak ho zabal do fólie a ulož na noc do chladničky. Druhý den těsto vyválej na plát silný asi 4 mm a vykrajuj libovolné tvary. Každý kousek dej na plech vyložený pečicím papírem a upeč dozlatova v troubě při 180 °C. Vychladlé perníčky můžeš ozdobit čokoládovou nebo bílkovou polevou a navrch přitisknout kousky mandle nebo ořechu. Ozdobit je můžeš libovolně, podle své fantazie. |