Imunita - střevní sliznice | Imunita - střevní slizniceImunita a STŘEVNÍ SLIZNICE Další sliznicí, která patří do 1. linie imunity – viz článek o imunitě obecně – je sliznice střevní.
Na jejím povrchu žije mnoho mikroorganismů – naše tělo nejsou jenom naše buňky, ale bydlí v nás i plísně, bakterie, viry i prvoci – žijí právě, a především na sliznici střeva a pomáhají s několika úkoly: Čím bohatší máme mikrobiom – tím jsou naše buňky zkušenější a chytřejší a my jsme zdravější. Aby byl mikrobiom zdravý, potřebuje být dobře živený – co mu tedy chutná – čím nakrmit prospěšné mikroorganismy, aby konaly v náš prospěch svoji práci? - živí se především vlákninou, když je jí nedostatek, nastává hladomor v našich střevech, ačkoliv my se cítíme sytí… proto se také doporučuje a my tady na FITKONTU všichni známe základní rovnici zdraví: 3 porce zeleniny + 2 porce ovoce = dostatek vlákniny pro naše zdravé střevo
Vláknina rozpustná – nasává do sebe vodu, bobtná, zvyšuje svůj objem, a hlavně snižuje vstřebávání tuků a cholesterolu! – jablka, hrušky, bobule, (pektiny), cibule, česnek, pórek (inulin), obiloviny, (více vlákniny obsahují celozrnné), luštěniny, brambory, houby… Vláknina nerozpustná – zvětšuje objem stolice, ředí odpadní látky, snižuje riziko onemocnění střeva – jsou to především slupky, otruby, semena, ořechy, tvrdá zelenina… Dělení není úplně jednoznačné – různé druhy ovoce a zeleniny obsahují vždy část rozpustné a nerozpustné vlákniny. Pro zjednodušení – jedno neoloupané jablko a jedna mrkev denně – postačí k pokrytí základní denní potřeby rozpustné a nerozpustné vlákniny!
Co dalšího působí na střevní sliznici blahodárně? - bakterie mléčného kvašení – které najdete v zakysaných mléčných výrobcích – jogurt, kefíry, podmáslí – třeba i doma připravené z mléka a tibetské houby ale také kvašená zelenina, kysané zelí, domácí pickles, kombucha…. Jak si sliznici střeva poškozujeme? - nedostatkem vlákniny
Jaké jsou klíčové vitaminy pro správné fungování imunity najdete v dalším článku. |